Locul din România unde americanii au făcut cea mai profitabilă afacere. Aici inginerii sunt plătiți cu 4.000 de euro pe lună

Locul din România unde americanii au făcut cea mai profitabilă afacere. Aici inginerii sunt plătiți cu 4.000 de euro pe lună

În ultimii 10 ani, peste 50 de mari companii și-au deschis birouri în România, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel. Cu peste 64.000 de specialiști IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajați în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, și ocupă locul al șaselea la nivel mondial.

O treime dintre companiile IT de pe piața locală își plătesc inginerii și dezvoltatorii de software cu salarii cuprinse între 1.000 și 1.500 de euro net pe lună, iar 10% oferă salarii cuprinse între 1.500 și 2.000 de euro net pe lună, arată rezultatele unui studiu realizat de către firma de cercetare de piață IDC și ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii). Există însă și companii care își plătesc inginerii cu salarii de 2.000 – 4.000 de euro pe lună.

Afacerile în acest domeniu nu se fac însă doar la București. IT-știi din vestul țării i-au surprins pe mulți dintre șefii companiilor din străinătate, iar afacerile sunt de milioane de euro pe an.

Silicon Valley de România NU este în București. Locul unde americanii își deschis filiale pentru a lucra cu IT-știi noștri

Una dintre companiile amerianec are a deschis o filială în România este National Instruments, care la nivel mondial are peste 7.000 de angajați.

„Istoria începe undeva în ’93. Eram tânăr asistent la Universitatea Tehnică, am intrat într-o zonă de proiecte de cercetare la facultate și am gasit soluția National Instruments care m-a ajutat foarte mult în ducerea la bun sfârșit a proiectelor. Bucuria a fost că am găsit un român american cu care am început colaborarea, care peste timp s-a concretizat în 2005 în înființarea National Instruments aici, în Cluj”, a declarat Horea Hedeșiu managerul companiei IT din România, pentru Digi24.

Au existat și cazuri de americani care au ajuns să se mute la Cluj-Napoca pentru a munci în domeniul IT.

Pe piața locală din Cluj activează însă și alte companii IT de top. Sud-coreenii de la Samsung au generat anul trecut în România afaceri de circa 27 de milioane de euro, asigurând în jur de 556 de locuri de muncă pentru clujeni. Profitul net anual a fost de 3,2 milioane de euro.

Net Brinel, un dezvoltator de software care s-a extins și în București, Timișoara și Oradea, a înregistrat în 2010 un profit net de 1,6 milioane de euro și o cifră de afaceri de 15,8 milioane de euro.

Cu o experiență de 17 ani pe piața de IT, AROBS este o companie cu acționariat 100% românesc, specializată pe dezvoltarea de software pentru aplicații mobile, soluții de localizare și management al flotelor auto, precum și soluții SFA și CRM pe terminale mobile. Cu o echipă mulținațională, formată din aproximativ 400 de angajați, localizați în șase centre la nivel național, compania se regăsește în Top 100 angajatori ai județului Cluj și în Top 5 angajatori de pe piața de IT clujeană. În afara României, AROBS mai deține trei birouri de servicii în Republica Moldova, Ungaria și Marea Britanie. Compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 13 milioane de euro. Profitul net, aproximativ 10% din cifra de afaceri.

Endava, o companie de servicii și soluții IT din Marea Britanie care și-a deschis centre de dezvoltare și suport în Cluj-Napoca, Iași, București, precum și în Republica Moldova a avut în 2010, în România, o cifră de afaceri de 5,8 milioane de euro. În centrul din Cluj-Napoca lucrează circa 180 de persoane care au generat anul trecut un profit de 16.000 de euro. Recent, compania a anunțat că intenționează să angajeze în următorul an peste 350 de persoane în România, depășind 650 de angajați la nivel național. Cele mai multe angajări sunt anunțate în Iași și București, respectiv 200 și 100 de persoane.

Yonder, un dezvoltator de software cu sediul în Cluj-Napoca, a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 4,1 milioane de euro și un profit net de 3,2 milioane de euro. De asemenea, numărul mediu de salariați a fost, anul trecut, de 160.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Decizie cruntă pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar în luna iunie
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×